150 років із дня народження Лесі Українки

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років із дня народження Лесі Українки. Усім це ім’я знайоме. Але як саме ви собі уявляєте письменницю?

Ті, хто навчався в школі за радянських часів, має стійке уявлення про неї як про революціонерку. І коли в старших класах зустрічалися з її зворушливими листами, то дивувалися: «Як? Революціонер може кохати (любити) когось (щось), окрім революції (свободи)?».

Виставка літератури в шкільній бібліотеці, присвячена 150-річчю з дня народження, має назву «Пишемо портрет…». Адже з кожним прочитаним твором, з кожним прочитаним листом, спогадами наше уявлення про людину може змінюватися.

Серед книжкових перлин у виставці можна виділити книгу Олеся Ільченка «Олесь Ільченко про Леонардо да Вінчі, Карла Ліннея, Жюля Верна, Джона Рокфеллера, Лесю Українку, Уінстона Черчіля: оповідання». Оповідання про Лесю Українку він назвав «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі», влучно охарактеризувавши її життя. І перший штрих до портрета ̶ слова: «Вона була, як усі діти. Тільки талановита». Важко не погодитися, можна тільки впевнитися у цьому, якщо прочитаєте це оповідання.

/Files/images/mayster/1Файл_000.jpeg/Files/images/mayster/1Файл_001.jpeg/Files/images/mayster/Лист_Лесi_1.jpeg

Творчий спадок Лесі величезний. Шкільна програма знайомить тільки з деякими творами. Письменниця, окрім деяких слов’янських мов (української, російської, польської, болгарської), знала давньогрецьку й латинську мови, а також новочасні європейські мови – англійську, німецьку, французьку та італійську. Цими мовами вона могла читати твори в оригіналі, робила переклади.

Ще однією з перлин спадщини є книга «Листи так довго йдуть…Знадоби архіву Лесі Українки в Слов’янській бібліотеці у Празі», що видана у Києві видавничим центром «Просвіта» у 2003 році. Саме ця книга зможе ще додати читачеві багато нових відтінків та барв до портрета Лесі Українки.

То ж напишіть портрет «своєї» Лесі!..

/Files/images/mayster/1Леся1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 100