Відзначаємо день народження Лесі Українки

Сьогодні, 25 лютого , відзначаємо день народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) видатної української письменниці, поетеси, перекладача, громадської діячки.

З нагоди свята у Броварській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 10 пройшли заходи, присвячені письменниці, зокрема усний журнал «Ні, я жива, я буду вічно жити…», перегляд учнівських презентацій про життя та творчість Лесі Українки, декламування її найвідоміших поезій, виставка книг поетеси в бібліотеці тощо.

Ось декілька цікавих фактів про Лесю Українку:

Змалку Леся захоплювалася мистецтвом, мала неабиякий хист до музики, гри на фортепіано. На жаль, хвороба прикувала її ще дівчинкою до ліжка, тож відомої піаністки з неї не вийшло.

-Вже 5-річною дівчинкою Леся почала писати драматичні твори, а у 9 – написала свій перший вірш «Надія». За переказами, дівчинка написала його під старим ясеном біля в’їзної вежі замку Любарта у Луцьку, який нині іменують Лесиним.

/Files/images/mayster/изображение_viber_1-02-24_14-57-18.jpg

-До 5 класу Леся навчалася вдома за програмою матері. Незважаючи на дивовижні здібності (а дівчинка навчилася читати у 4 роки та легко опановувала іноземні мови), мати вважала доньку відсталою.

/Files/images/mayster/изображение_viber_2021-02-24_15-49-53.jpg

-Самостійно вивчила 11 мов, у тому числі латину і грецьку. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра. Написала загалом понад 100 власних віршів і 20 драм. Випустила три збірки.

-У дев’ятнадцять років Леся Українка написала для молодшої сестри підручник «Стародавня історія східних народів».

-Свій творчий псевдонім поетеса запозичила в свого дядька: Михайло Драгоманов підписував свої публіцистичні твори «Українець».

Кiлькiсть переглядiв: 101